Tolga

Tolga

3 nov 2023 16:11:02 UTC

Introductie van leden - Tolga

Mijn naam is Tolga Üzelakçil, geboren op 15 november 1989 in Enschede. Ik heb zowel een Nederlands als een Turks paspoort, maar zeg eerlijk dat ik mij noch Nederlander, noch Turks voel. Veel jongeren met dezelfde migratieachtergrond worden al snel afgeschilderd als ‘NederTurk’. We hebben vaak de vraag ‘wie ben ik’? Ik zal zeggen dat ik een trotse Tukker ben met een Arabische achtergrond. Mijn etnische achtergrond is inderdaad Arabisch, ook al beheers ik de taal maar een beetje. Op school en op straat leerde ik de Nederlandse cultuur, op het werk (waar veel collega’s een Turkse achtergrond hadden) en met Turkse vrienden kwam ik in aanraking met de Turkse cultuur en thuis voegde ik de Arabische cultuur toe. Voor mij is diversiteit en inclusie belangrijk en elke cultuur heeft zijn eigen cultuur, normen en waarden en het was niet altijd gemakkelijk om overal geaccepteerd te worden. Op school en daarbuiten, op straat was ik de Nederlander, op het werk de Turk en thuis de Arabier, maar waar kon ik ‘TOLGA’ zijn? Ik ontdekte al snel mijn eigen identiteit en deed in het tweede jaar van de opleiding Social Work onderzoek naar geluk en identiteit. Voor mijn minor voerde ik een onderzoek uit naar Migratie en Identiteit met als hoofddoel het bewustzijn te vergroten dat identiteit verder gaat dan nationaliteit. Ik moest me jarenlang identificeren als Nederlander, Turk of Arabier, maar de echte Tolga ging verder dan dat. Ik heb bijvoorbeeld zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit en ik heb een Arabische r etniciteit, maar wat ik belangrijker vind, is dat ik een wereldburger ben, van voetbal houd, student ben, gedichten schrijf  etc. Of ik nu op school, op het werk of thuis ben, ik ben wie ik ben. Het belangrijkste: ik ben Tolga!

Een plek zonder grenzen

Stel je eens een wereld voor. Een plek zonder grenzen. Zodat we verder komen dan hier en nu. Een grenzeloze wereld zonder landen. Zodat we er niet voor hoeven te vechten of er dood voor hoeven te gaan. Een wereld waar we in vrijheid, vrede en harmonie leven. Een wereld waar geluk heel gewoon is en liefde een onvoorwaardelijke verbintenis is onder de mensen. Ik ga mijn eigen weg volgen zonder daarbij geleid te worden door het onbekende. 

Stel je eens voor dat we in een wereld leven van komen en gaan. Waar plaats is voor iedereen. De overwinning wordt gezegevierd door de bevolking. Geen ik of jij, ons of jullie. We leven daar waar dromen geleid worden door ieder zijn eigen gedachten. Een wereld waarin we hand in hand lopen, zij aan zij lachen en schouder aan schouder huilen. Een wereld waarin jouw naam er niet toe doet, als we er maar samen staan. 

Stel je eens voor. Een plek waar we in vrede de weg op gaan. Daar waar het niet uitmaakt welke huidskleur je hebt: wit, bruin, rood, geel of zwart. Blauw, roze, groen, oranje of PAARS. Een wereld waarin we vandaag leven, want morgen komt al gauw. Een plek waar we geluk delen met alle mensen. 

Je zegt waarschijnlijk wel dat ik een dromer ben maar: 

deze Wereld is van ons Allemaal. 

Door: Tolga Üzelakçil